Çevir:
TR
Çevir:
• İnsanlarda saç kaybının temel nedeni genetik yatkınlıktır. (Diğer etkenler: ağır beslenme bozuklukları, hormon dengesizlikleri, otoimmun nedenler, enfeksiyonlar, yanıklar, stres vb...)
• Tıp dilinde androgenetik alopesia adı verilen erkek tipi saç dökülmesi Norwood Ölçeği'ne göre 1'den 7'ye kadar sınıflanmıştır.
• 5-alfa reduktase adlı enzim, erkeklik hormonu testosteronu, dihidrotestosteron (DHT) adı verilen daha etkin bir ürüne çeviriyor. DHT idrar ve cilt yoluyla vücuttan atılıyor. Genetik yatkınlığı olan kişilerde saç dökülmesine neden olduğuna inanılan DHT, saç folikülünün beslenmesini ve yapısını zayıflatıp saç telinin kalıcı kaybına neden oluyor.
• Saç ekimi ameliyatı; (FUE/ Follicle Unit Extraction tekniğiyle) saç köklerinin verici alandan tek tek alınarak gerekli görülen alana kanal açılması ve bu kanallara köklerin tek tek yerleştirilmesi işlemidir.
• Ameliyatın amacı saçların yok olduğu veya azaldığı bölgelere olabildiğince çok (optimal sayıda) ekim yaparak mevcut durumdan daha iyi bir görüntüye ulaşmaktır. Ulaşılacak sonuç; işlemi yapan cerrahi takımın ve yöntemin başarısına bağlı olduğu kadar, saç köklerinin kalitesine, saç tellerinin kalınlığına, şekline, rengine, saç dökülme miktarına, ekim bölgesindeki kan dolaşımına, hastanın genel sağlık durumuna, sigara kullanımına, beslenmesine ve bakımına da bağlıdır.
• Ameliyat lokal anestezi altında yapılmaktadır.
• Ameliyat süresi ekim alanının büyüklüğüne bağlı olarak 3-8 saattir.
. Saç nakliyle 1-2 mm uzunluğunda ekilen saç telleri ekim tarihinden itibaren ilk bir ay içinde dökülmektedir. Ekilen saçlar ekim tarihinden 2-3 ay sonra çıkmaya başlar, 6-7 ay sonra yaklaşık % 70'i çıkar ve saç çıkışı 12 aya kadar tamamlanır. Tepe (Verteks) bölgesinde saç çıkışı yavaştır ve yaklaşık 18 ayda tamamlanmaktadır. Süreç tamamlanmadan operasyon sonucunu objektif bir şekilde değerIendirmek mümkün değildir. Ekilen saçlar 24 ayda ekildikleri bölgeye uyum sağlarlar. Ekim saçı, bölgedeki saçın yapısına /kalınlığına uyum sağlar.
. Tütün ürünleri kullananlarda kan dolaşımının etkilenmesi nedeniyle saç kaybı olabilmektedir. Bu nedenle sigara, nargile vb. ameliyattan 1 hafta önce bırakılmalı ve ameliyattan sonra 1 hafta kullanılmamalıdır.
. % 3 hastada saptanmış bir neden olmaksızın ameliyat beklenen sonucu veremeyebilir. Başka deyişle, işlem düzgün yapıldığında saç ekiminden çok büyük olasılıkla iyi bir sonuç alınır. Ama insan bedeni üzerinde yapılan diğer işlemlerde olduğu gibi, saç ekim ameliyatı her zaman küçük de olsa bir risk taşır ve sonuç önceden garanti edilemez.
• Kadınlarda saç ekimi düşünüldüğünde (telogen effluvium anımsanmalı), ameliyattan önce kimi kan tahlilleri yapılmalıdır.
• Saç kaybı yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu nedenle, operasyonun hemen sonrasında saç ekimini desteklemek ve saç dökülmesini azaltmak için çeşitli ilaçlar kullanılması önerilmektedir. İleride daha sık bir saç istenirse, başka operasyonlar yapmak gerekebilir. Başka deyişle, alınabilecek en iyi sonuca ulaşmak için birkaç seans ameliyat gerekebilir.
İşlemin komplikasyon ve riskleri
• Şok saç dökülmesi: Ender de olsa saç kökü alınan bölgede ve/veya ekim bölgesinde hipoksi (azalmış oksijen taşınımı nedeniyle) bölgesel, yama biçiminde saç kaybı olabilmektedir. Bu durum geçicidir.Ortalama 4-5 ay sonra dökülen saç tamamen çıkar.
• Her operasyonda olduğu gibi enfeksiyon riski vardır. Saçın çıkma dönemi boyunca deri üzerinde bazı sivilceler oluşabilir. Bu durum tedavi gerektirebilir. Ayrıca ağrı (gerilme veya iğne batar gibi), şişlik, uyuşukluk, allerjik reaksiyon, kızarıklık, morarma, nekroz vb. durumlar ortaya çıkabilir.
Ameliyattan Önce
1. Bazı saç dökülme tiplerinde saç ekimi uygun değildir. Bu nedenle ameliyattan önce bir hekime danışılmalıdır.
2. Herhangi bir hastalığınız, kullandığınız bir ilaç, allerjik bir durumunuz varsa, saç ekiminden önce hekiminizi bilgilendiriniz.
3. Kan pıhtılaşma/ kanama süresini uzatan Aspirin, Plavix vb. ilaçlar ("kan sulandırıcılar") kullanıyorsanız, takibinizi yapan hekimin (kardiyolog, dahiliye uzmanı vb) bilgisi ve "saç ekimi olmasında sakınca yoktur" biçiminde yazılı onayıyla ilaçlarınızı ameliyattan 1 hafta önce kesiniz. Diğer ilaçlarınızı kullanmaya devam ediniz.
4. Ameliyata uygunluğunuzu anlamak için kan tahlili yapılması gerekmektedir.
Ameliyat Günü
1. Önden iliklenebilen bir gömlekle operasyona gidiniz.
2. Ameliyattan önce hekiminiz sizi değerlendirecek, muayene edecek ve saç ekiminin sınırlarını belirleyen bir çizim yapacaktır.
3. Size hasta önlüğü giydirilir ve saçınız 1 mm uzunluğunda tıraş edilir ("tıraşsız ekim"de kısmi tıraş yapılmaktadır).
4. Yüzüstü yatırılırsınız ve saç kökü alınacak bölgeye lokal anestezi yapılır. Saç kökleri alınır, dizilir, sayılır, sınıflanır. Alınan kökler buz aküleri üzerine yerleştirilmiş cam petrilerde serumun içinde korunur.
5. Saç ekimi yapılacak bölgeye lokal anestezi yapılır. Saçın yönü, açısı, planlanan yoğunluğuna göre köklerin içine yerleştirileceği kanallar açılır.
6. Hastaya koruyucu ilaçlar içeren bir serum takılır. Serum takılamıyorsa ilaçlara ağızdan başlanır.
7. Saç kökleri açılan kanallara yerleştirilir. Kök alınan yer steril pansumanla kapatılır. Üstüne tenisçi bandı yerleştirilir.
8. Hasta taburcu edilir. Dikkat edeceği konular hakkında bilgilendirilir. İlaçlarını nasıl kullanacağı anlatılır.
9. Aynı gün alın ve şakaklara saatte bir 10 dakika soğuk kompres uygulamasına başlanır.
10. Hasta yüksek yastıkta, saç köklerini değdirmeden yatar.
Ameliyat Sonrası
1. gün: önerilen ilaçların kullanımı, soğuk kompres uygulaması, yüksek yastıkta uyuma
2. gün: önerilen ilaçların kullanımı, soğuk kompres uygulaması, yüksek yastıkta uyuma ve
ilk yıkama.
3. gün: önerilen ilaçların kullanımı, soğuk kompres uygulaması, yüksek yastıkta uyuma, ikinci yıkama
4. gün: önerilen ilaçların kullanımı, üçüncü yıkama, tenisçi bandının çıkarılması
5. gün:önerilen ilaçların kullanımı, dördüncü yıkama
6. gün: beşinci yıkama
7. gün: altıncı yıkama
8. gün: yedinci yıkama
9. gün: sekizinci yıkama.
10. gün: dokuzuncu yıkama.
11. gün: Onuncu yıkama. Sert masajla kabuklar dökülür.
• Saç ekimini izleyen 10 (on) gün çok dikkatli kişisel bakım gerekmektedir ve bu süreyi sağlıklı (başka yerlere oranla daha hijyenik) bir ortam olan ev ortamında geçirmeniz önerilmektedir. Bu süre içinde saç kökü alınan yerde ve ekim yapılan alanda kabuklanmalar, yüzünüzde ve gözünüzde değişik derecelerde ödem-şişlik olabilmektedir.
• Yaraların iyileşme süreci 7-11 gündür. Alın şişmesi 2'inci günden 5’inci güne kadar oluşabilir. Ender de olsa 10 güne kadar uzayabilir.
• Köklerin alındığı bölgede ve ekim alanında uyuşukluk duyusu aylarca sürebilir.
• Ekim yapılan saçların bir kısmı tutmayabilir. Ekim yapılan saçlarda ortalama % 5 oranında kayıp olabilmektedir. Buna bağlı olarak bir kısım ekim yerlerinin izi görülebilir, ancak bu durum kişinin görünümünü bozacak ölçüde olmamaktadır.
• Sorunların olasılığını azaltmak için ameliyat sonrasında hekimin önereceği antibiyotik, ağrı kesici ve benzeri ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı, pansuman ve bandaj, yıkamalar önerildiği biçimde yapılmalıdır.
• Ameliyatla ilgili herhangi bir sorun olduğunda, sorunun kaynağını ve çözümünü en iyi değerlendirecek kişi olduğundan, öncelikle ameliyatı yapan hekimle görüşülmelidir.
• Saç nakli sonrasında köklerin alındığı bölgede, kalıcı küçük noktalardan oluşan gölge biçiminde bir iz meydana gelir. Bu izin belirginliği kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu nedenle verici bölgedeki tıraşın ameliyatın izin verdiği (iz belli olmayacak) biçimde yapılması gerekmektedir. Verici alan ameliyat sonrasında en kısa 4 mm- 1 cm arasında bir tıraşa izin vermektedir.
• Operasyondan sonra 7 gün boyunca alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
• Operasyon günü ve operasyondan sonraki üç gün (toplamda 4 gün) alın ve şakaklara ekilen köklere değdirmeden soğuk kompres uygulanır. Bu uygulama saatte bir 10 dakika yapılır. Ekim bölgesine ve göz kapağı üzerine soğuk uygulama yapılmaz.
• Şişme (ödem) normalde tedaviden yaklaşık 2 gün sonra ortaya çıkabilir ve 2-10 gün sürebilir. Ödemin daha hafif olabilmesi için başınıza takılan siyah bandın operasyondan sonra 4. güne kadar durması gerekir. Bant, hem şişmeyi azaltır, hem de oluşan şişliğin yüze inmesini önler. Bir şişme olursa bu durum saç ekiminin başarısını etkilemez.
• İlk 4 gece yüksek yastıkta yatılmalıdır. Her iki yana veya sırtüstü yatılabilir. Ekim bölgesinin yastık veya başka bir yere değmemesine dikkat edilmelidir.
• Saç ekim operasyonundan sonra ilk bir hafta aşırı öne eğilmemeli ve cinsel ilişkiye girilmemelidir.
• Operasyondan sonraki 2 hafta egzersiz ve spordan, yerden ağır nesne kaldırmaktan, sauna ve buharlı banyodan, güneşe çıkmaktan ve solaryum’a girmekten, motosiklet kaskı veya inşaat bareti takmaktan kaçınılmalıdır.
• Saç ekiminden sonra üç ay süreyle ekim yapılan alan tıraş makinesiyle tıraş edilmemelidir. 15. günden itibaren makas kullanılarak tıraş olunabilir.
2 ay sonra saça boya uygulanabilir.
Yıkama
• Operasyon sonrası 9 gün boyunca ekim yapılan bölge çok hassas bir şekilde yıkanmalı, masaj yapılmamalıdır.
• Önce ekim yapılan ve kök alınan bölgelere pan(to)thenol köpük sprey püskürtülür. 15-20 dakika bekletildikten sonra basınçlı olmayan, ılık su ile dikkatli bir şekilde yıkanır.
• Şampuan elde köpürtülerek ekim yapılan bölgeye yumuşak biçimde uygulanır ve ılık suyla yıkanır.
• Kabuklar son (10.) yıkamada sert masajla dökülür.
10. yıkama sonrası kontrol yapılır.
Telif Hakkı © 2018 drservetcolak.com - Tüm Hakları Saklıdır. Sitede yer alan tüm içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Uzman desteği almadan tanı ve tedavide kullanılması yanlıştır. Tedavi için hekiminize başvurunuz. drservetcolak.com sitedeki bilgilerin uygulanmasından doğabilecek sorunlardan sorumlu tutulamaz.
Copyright © 2018 drservetcolak.com – All Rights Reserved. The whole content of the website aims only to inform. It is wrong to use them in diagnosis and treatment without an expert support. Contact your physician for treatments. drservetcolak.com is not responsible for the problems that may occur because of the application of the informations found in the website.
GoDaddy Destekli